Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Γιατί συνήλθε το Συμβούλιο Παιδείας;

Συνήλθε το Συμβούλιο Παιδείας σις 28/7/2008. Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι όλα πεπαλαιωμένα, με την έννοια ότι έχουν προβληθεί κατά καιρούς στα ΜΜΕ.
Ποιος ο λόγος λοιπόν της μάζωξης αυτής;
Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι η προβολή του Προέδρου. Η σύσκεψη έγινε στο Προεδρικό, καλύφθηκε δεόντως από τα ΜΜΕ και ο κ. Χριστόφιας επέδειξε το υψηλό του ενδιαφέρον για την παιδεία του τόπου. Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί κατά κόρον. Θυμηθείτε: σύσκεψη στο Προεδρικό για το νερό, σύσκεψη στο Προεδρικό για τη βία.Βλέπετε οι Υπουργοί είναι αναλώσιμοι, ενώ ο Πρόεδρος όχι. Το πρόβλημα φυσικά είναι αν αυτή η προσέγγιση συνάδει με το σύνταγμα και τις αρμοδιότητες που καθορίζει. Η απάντηση είναι πως το σύνταγμα εφαρμόζεται τυπικά, ενώ στην πράξη η πολιτική λειτουργεί με βάση το νόμο της δύναμης. Έτσι ο Πρόεδρος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.
Ο δεύτερος λόγος είναι η εξασφάλιση συναίνεσης από τα κόμματα. Και φαίνεται ότι τουλάχιστον στο θέμα της συζήτησης στα σχολεία του κυπριακού εξασφάλισε τη συναίνεση του ΔΗΣΥ.
Επί της ουσίας τώρα
- αποφασίστηκε η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης, το περιεχόμενο της οποίας ουδείς γνωρίζει αλλά όλοι την επιδιώκουν!!!
- έγιναν διακηρύξεις περί δημοκρατικού σχολείου, που κανένας δεν μπορεί να το ορίσει!!!
- ενημερώθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου για τα μέτρα που προωθούνται και τα όποια ήταν ήδη γνωστά!!!
- ανακοινώθηκαν οι στόχοι του Υπουργείου για τη νέα σχολική χρονιά.
- έγινε αναφορά για συλλογική ευθύνη ( άλλοι αποφασίζουν, άλλοι εκτελούν αλλά η ευθύνη μοιράζεται!!!).

Γενικά υπάρχει έλλειψη οράματος που θα κινητοποιούσε την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς, μια άκρατη ειδικο-λαγνεία και ειδικο-κρατία, νεφελώδεις διακηρύξεις ( συνέδρια στα σχολεία για την ιστορία από ειδικούς!!! ), λαϊκισμός και σκοπιμότητες.
Δυστυχώς και η μεταρρύθμιση και η εκπαιδευτική πολιτική νοσεί. Τη νέα σχολική χρονιά θα απολαύσουμε τα νοσηρά φαινόμενα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: