Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

GCE: Παίζω, δεν παίζω και πάλι από την αρχή ή όχι άλλη μεταρρύθμιση

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13/5/2009 δεν ενέκρινε τα συμφωνηθένα στο Συμβούλιο Παιδείας από ΔΗΣΥ,ΑΚΕΛ, Πανεπιστήμιο Κύπρου για εισαγωγή φοιτητών με «διεθνή προσόντα» με ποσοστό 3%.
Η Βουλή στις 14/5/2009 δεν ενέκρινε τους κανονισμούς που κατατέθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να μπορεί να εισάξει φοιτητές με «διεθνή προσόντα».
Η ΟΕΛΜΕΚ πανηγύριζε με την απόφαση και ανέστειλε τα απεργιακά της μέτρα.


Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφασίζει στις 24/6/2009 να δεχθεί φοιτητές με «διεθνή προσόντα». Ο χρόνος της απόφασης είναι «εκ του πονηρού», αφού δεν υπάρχει πια η απειλή της ΟΕΛΜΕΚ για λήψη μέτρων στις παγκύπριες εξετάσεις.
Η Βουλή διαμαρτύρεται για την απόφαση, αν κα η μη ψηφίση των κανονισμών από μέρους της παρείχε το δικαίωμα στο Πανεπιστήμιο να αποφασίσει!!!
Η ΟΕΛΜΕΚ. που πανηγύριζε πριν ένα μήνα για τη μη ψήφιση των κανονισμών, ζητά με νέα απόφασή της να ψηφιστούν οι κανονισμοί εδώ και τώρα!!!
Ο Υπουργός Παιδείας ζει στον κόσμο του. Η νέα προσέγγισή του είναι πως αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης η ποσόστωση που προτείνει!!!
Όλος αυτός ο συρφετός χειρίζεται τα θέματα της εκπαίδευσης για προαγωγή του κοινωνικού συμφέροντος.
Η πραγματικότητα είναι πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Για 16 μήνες ταλαιπωρούν την κοινωνία με ένα θέμα για το οποίο δεν μπορούν να δώσουν λύση και την αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Με μεθοδεύσεις, παρασκήνια και συναλλαγές θα επιλύσουν – έτσι νομίζουν - τα εκπαιδευτικά προβλήματα.
Η μόνη ελπίδα για τη δημόσια εκπαίδευση – αν υπάρχει – είναι από τούδε και στο εξής όλοι αυτοί οι ειδήμονες να μην ασχοληθούν ξανά με αυτή. Διαφορετικά δε θα αφήσουν τίποτε όρθιο.

3 σχόλια:

Άγνωστος Χ είπε...

...και επειδή ο αφελής Κύπριος αρέσκεται στα μεγάλα και κούφια λόγια και γοητέυεται από τις "μεγάλες" λέξεις, θα αφήσει τους όποιους ειδήμονες ... - αδαείς να ρημάξουν την Παιδεία!!!!!!

Anef_Oriwn είπε...

Κύριε Andrea F. Stavrou,
Σε χαιρετώ!

Καιρό έχει να περάσω από το Blog Σου, κι ομολογώ ότι σήμερα το ‘κανα επί σκοπού για να δω αν γράψατε κάτι (αφού είστε και Εκπαιδευτικός) για την “κρίση” στην Εκπαίδευση (ένεκα GCE) και με αφορμή και την πρόσφατη και αυθαίρετη (σε κάποιο βαθμό) απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου να δεχτεί (το κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) από το Σεπτέμβρη φοιτητές με κριτήριο τις εξετάσεις GCE. Ήθελα να δω την άποψη Σου για τη στάση και τη συμπεριφορά της ηγεσίας (της πλειοψηφίας στην ουσία) της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία νομίζω ότι στην πραγματικότητα στρουθοκαμηλίζει, αλλά φαίνεται δεν έχεις άποψη. Η τοποθέτηση σου συνοψίζεται μόνο σε μια πρόταση 25 λέξεων, (η οποία όμως δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος): “Η ΟΕΛΜΕΚ, που πανηγύριζε πριν ένα μήνα για τη μη ψήφιση των κανονισμών, ζητά με νέα απόφασή της να ψηφιστούν οι κανονισμοί εδώ και τώρα!!!”
Μα κύριε Stavrou, ειλικρινά πιστεύεις ότι η ουσία του προβλήματος είναι τα GCE; Δεν Σε προβληματίζει που ενώ η διάφορα και οι ενστάσεις της ΟΕΛΜΕΚ (για τον τρόπο εισδοχής στο Πανεπιστήμιο) στη πράξη είναι με το Πανεπιστήμιο, η ηγεσία της Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών (που πέραν από μεταφορείς γνώσεων είναι ή πρέπει να είναι και Παιδαγωγοί), λειτουργεί με απειλές και εκβιασμούς, καθιστά ομήρους της διαμάχης και των επιδιώξεων της τους μαθητές (αυτή τη φορά το πιο αδύνατο κομμάτι του μαθητικού κόσμου δηλ. τους ανεξεταστέους μαθητές), οι ίδιοι υποσκάπτουν το δημόσιο σχολείο – αφού αποχωρούν από τις διαδικασίες για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση όχι για λόγους ουσίας αλλά για πίκκα και για να εκβιάσουν! Για να χρησιμοποιήσω και μια φράση της “Αγνώστου Χ”, μήπως είναι πρώτοι οι Εκπαιδευτικοί που με τις ενέργειες της Οργανώσεις τους; “ρημάζουν” την Παιδεία; Αλλά κύριε Stavrou, αφού εισηγείσαι ή υποβάλλεις ότι “… όλοι αυτοί οι ειδήμονες … [δεν πρέπει] να [...] ασχοληθούν ξανά με αυτή [τη δημόσια εκπαίδευση]...”, ποιοι λαλείς ότι πρέπει να ασχοληθούν; Η σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΕΜΕΚ που όζει συντηριτικούρα, ετσιθελισμό και εγωπάθεια;

Anef_Oriwn
Κυριακή 28/6/2009 – 1:52 μ.μ.

andreas f.stavrou είπε...

@ΑΝΕΥ
Είναι η όγδοη ανάρτηση μου για το συγκεκριμένο θέμα.
Με τη στάση της ΟΕΛΜΕΚ δε συμφώνησα και σίγουρα έχει μερίδιο ευθύνης για τους χειρισμούς της στο πρόβλημα.
Όμως η ΟΕΛΜΕΚ βασικά είναι κομματικό παράρτημα.Οπότε οι αντιδράσεις της ειναι ενδο -συστημικές και δεν ενέχουν κάποια διαφορετική ριζοσπαστική πρόταση.
Όταν παίρνεις απεργιακά μέτρα κάποιος θα επηρεαστεί. Είναι αυτονόητο. Εκτός και αν γίνουμε Γιαπωνέζοι.
Η επίκληση των μαθητών είναι υποκριτική.Έτσι κάνει πάντοτε η εξουσία όταν απεργεί κάποιος. Επικαλείται τους άλλους πολίτες για να υποσκάψει τα απεργιακά μέτρα. Και φυσικά ενοχοποιεί τους απεργούντες και όχι αυτόν που ήταν η αιτία του προβλήματος, βασικά δηλαδή τον εαυτό της.
Ο ετσιθελισμός και η εγωπάθεια χαρακτηρίζουν τους στυλοβάτες του συστήματος και την ΟΕΛΜΕΚ.Δεν περιμένω τίποτε από την ΟΕΛΜΕΚ.
Απλώς πιστεύω ότι το σχολείο αλλάζει και χωρίς κρατική μεταρρύθμιση. Αλλάζει συνεχώς γιατί οι νέοι είναι διαφορετικοί και το προσαρμόζουν στις ανάγκες τους. Ένα πράγμα το τι λέει η ΟΕΛΜΕΚ, το Υπουργείο και άλλο το τι γίνεται μέσα στα σχολεία.