Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Ο Πρόεδρος, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το φόβητρο της ιστορίας

Στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ (3/11/2008) δημοσιεύτηκε η πιο κάτω είδηση:
«Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής για τα 100χρονα του Δήμου Ακανθούς, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις για τις αλλαγές στα βιβλία της Ιστορίας, είπε και τα εξής: ''Εμείς λελογισμένα, χωρίς ακρότητες, θα προωθήσουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που αποτελεί αναγκαιότητα για τον τόπο και για την παιδεία μας''.Επιχείρησε, ωστόσο, να καθησυχάσει όσους προβλέπουν παραχάραξη της ιστορίας ή υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας του αγώνα της ΕΟΚΑ. ''Δεν πρόκειται εμείς να διαστρεβλώσουμε την ιστορία του τόπου. Αντιθέτως, εάν θα γίνει κάτι με τα βιβλία της ιστορίας, αυτό θα είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για την ιστορία του τόπου μας και να μη φοβάται κανένας από αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία αυτού του τόπου, ότι θα τύχει οποιασδήποτε δυσμενούς διάκρισης. Εμείς και τους αγωνιστές και τους αγώνες τους τιμούμε και θα τους τιμούμε πάντα και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου'', δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. "Κατά συνέπεια" είπε, "έχουν να φοβηθούν μόνο όσοι δεν συνδράμουν σωστά έτσι ώστε η αλήθεια να λάμπει και επαναλαμβάνω η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα γίνει. Τίποτα το μεμπτό δεν εγείρει το Υπουργείο Παιδείας, ούτε και πρόκειται να εγείρει. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και εύχομαι και ελπίζω όλη η κοινωνία να συνδράμει σε αυτόν το διάλογο''.

Το πρώτο μήνυμα του Προέδρου είναι πως «η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα γίνει». Ποιος μέχρι τώρα, έστω και ένας, υποστήριξε το αντίθετο; Όλοι οι φορείς - δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι - υποστηρίζουν μεταρρύθμιση εδώ και τώρα. Μάλιστα αρκετοί κατηγορούν το Υπουργείο για κωλυσιεργία στην προώθηση της μεταρρύθμισης. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα γίνει μια μεταρρύθμιση, αλλά το είδος της μεταρρύθμισης. Και σε αυτό το θέμα όλα κινούνται νεφελωδώς και ο καθένας μιλώντας για μεταρρύθμιση υπονοεί και κάτι άλλο!!! Και ο Πρόεδρος εκδηλώνει μια αποφασιστικότητα κενή περιεχομένου για τους πολίτες .Κανένας πολίτης δε γνωρίζει το είδος της μεταρρύθμισης που προωθείται,ώστε να έχει μια συνόλικη αντίληψη και να μπορεί να τοποθετηθεί.

Το δεύτερο μήνυμα μήνυμα του Προέδρου αφορούσε το θέμα της σχολικής ιστορίας.Υποστήριξε ότι δε θα την παραχαράξει, θα αποκαταστήσει την αλήθεια. Ο Πρόεδρος λάθεψε σε αυτές τις δηλώσεις.Γιατί δεν είναι δική του δουλειά ούτε της κυβέρνησής του η συγγραφή της ιστορίας. Αυτή είναι υποτίθεται ευθύνη των ειδικών, των επιστημόνων και σε αυτούς θα έπρεπε να παραπέμψει ο Πρόεδρος. Γιατί με τη λογική του Προέδρου, προβάλλεται η άποψη ότι η κρατική εξουσία αποφάσισε να αποκαταστήσει την αλήθεια στην ιστορία. Και αυτό που απομένει είναι να βρεί κάποιους ειδικούς να διεκπεραιώσουν τις εντολές της εξουσίας.

Η τρίτη τοποθέτηση του Προέδρου μάλλον προκύπτει από την αλαζονεία της εξουσίας.Είναι αδιανόητο ο Πρόεδρος να αναφέρει ποιοι πρέπει να φοβούνται και ποιοι όχι από την αναθεώρηση της ιστορίας.Και να διαβεβαιώνει ότι η ιστορία, δηλαδή η εξουσία δε θα προβεί σε δυσμενή διάκριση του άλφα ή του βήτα.
Η χρήση της επίσημης ιστορίας ως φόβητρου είναι πρωτοφανής!!!

Ποιοι εξευτελίζονται κυριολεκτικά με αυτές τις προσεγγίσεις; Οι ειδικοί, οι επιστημόνες. Όλοι αυτοί οι γνωστικοί που θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση της εξουσίας ως εκτελεστικά όργανα. Και χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να υλοποιήσουν σχεδιασμούς της όποιας εξουσίας και να τη νομιμοποιήσουν στα μάτια της κοινωνίας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: