Η νέα σύνθεση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αποτυπώνει τις εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών της Μ.Ε.. Στις εκλογές του 2002 κυριάρχησε η τριμερής συνεργασία ΔΗΚΙ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ-ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ που ουσιαστικά αναπαρήγαγε στο συνδικαλιστικό χώρο την προοπτική της τριμερούς διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδοπούλου. Στις εκλογές του 2005 η τριμερής συνεχίστηκε όχι στη βάση ενός προγράμματος, αλλά στη βάση της νομής της εξουσίας, των αξιωμάτων. Στις εκλογές του 2008, στις οποίες η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ανήλθε στο 75%, οι δύο παραγκωνισμένες κινήσεις της προηγούμενης εξαετίας, δηλαδή η ΑΛΛΑΓΗ και η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ , μαζί με την ηττημένη των εκλογών ΔΗΚΙ συνεργάστηκαν στη νομή της εξουσίας.
Τα συμπεράσματα είναι θλιβερά για το συνδικαλιστικό κίνημα της Μ.Ε. Από τη μια η κομματική πατρωνία ουσιαστικά αχρήστευσε τον αυτόνομο ρόλο της ΟΕΛΜΕΚ. Από την άλλη η επικέντρωση στη νομή της εξουσίας φανερώνει την πλήρη αποϊδεολογικοποίηση και την επικέντρωση στο προσωπικό και το κομματικό συμφέρον.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ με τους άστοχους χειρισμούς της κατάφερε να απομονωθεί από όλες τις άλλες κινήσεις. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός υποσκάπτει το λόγο ύπαρξης της ΟΕΛΜΕΚ. Είναι αδιανόητο ο πρώην Γ.Γ. Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ και μέλος της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, αμέσως μετά την αποχώρηση από τη θέση του, να διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Επισημονική Επιτροπή για υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τελικά τι υποδηλώνει ο διορισμός του;
Το αδιέξοδο του συνδικαλιστικού κινήματος θα γίνει πιο έντονο, όπως και το αδιέξοδο του δημόσιου σχολείου. Οι κινησιακές συγκρούσεις θα ενταθούν, ώστε να αχρηστευθεί ο όποιος ρόλος της ΟΕΛΜΕΚ. Παράλληλα στη βάση των καθηγητών θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις που θα εκφράζουν την αγωνία των εκπαιδευτικών μπροστά στο αδιέξοδο, συνδικαλιστικό και εκπαιδευτικό.
Η woke τζαι η woke τζαι η woke!
Πριν από 3 εβδομάδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου