Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Από την "αέναη" αποστολή εγκυκλίων του Υπουργείου στην "αέναη" απελπισία των εκπαιδευτικών

Κάθε χρόνο,τέτοια εποχή, οι Διευθυντές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας αποστέλλουν μια εγκύκλιο στα σχολεία. Το περιεχόμενό της είναι κάθε χρόνο το ίδιο: τι κάνουμε οι εκπαιδευτικοί τις πρώτες μέρες στο σχολείο, τι κάνουμε την πρώτη μέρα που έρχονται οι μαθητές στο σχολείο.
Το μόνο που αλλάζει κάθε χρόνο είναι οι νέοι στόχοι της σχολικής χρονιάς. Διαβάζουμε τους νέους στόχους και ξεχνούμε τους παλιούς. Το σχολείο φυσικά δεν έχει δικούς του στόχους. Οι στόχοι του σχολείου είναι οι στόχοι του Υπουργείου!!!
Με βάση την εγκύκλιο συνήθως ακολουθεί μια ανακοίνωση-απολογισμός στα ΜΜΕ ότι όλα κύλησαν ομαλά στα σχολεία!!! Και το Υπουργείο περηφανεύεται και η κοινωνία καθησυχάζεται. Όλα είναι ομαλά!!! Ησυχία, τάξη και ασφάλεια: αυτό είναι το τρίπτυχο της παιδαγωγικής!!!
Αυτές οι εγκύκλιοι αντικατοπτρίζουν το πνεύμα που επικρατεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί είναι εκτελεστικά όργανα, διεκπεραιωτές των εντολών της ιεραρχίας. Μόνο αυτό ξέρει τι πρέπει να γίνει. Οι εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν τι πρέπει να γίνει στο σχολείο τους!!!Είναι διανοητικά καθυστερημένοι ή άβουλα όντα!!! Και η αρμόδια αρχή είναι ο παντογνώστης. Μετά σου λένε για αυτονομία στα σχολεία και άλλα τέτοια. Δεν αναφέρομαι –τρομάζω και να το σκεφτώ –σε κριτική σκέψη, πρωτοβουλία, δημιουργικότητα. Αυτά είναι ρητορίες!!!
Από την άλλη, οι μαθητές αντιμετωπίζονται ως άδεια δοχεία που πρέπει να γεμίσουν γνώσεις. Γι αυτό και από την πρώτη μέρα πρέπει να αρχίσουν τα μαθήματα. Μήπως και ο χρόνος σπαταληθεί να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τον κάθε μαθητή τους, μήπως και οι εκπαιδευτικοί φροντίσουν να δημιουργήσουν το κατάλληλο επικοινωνιακό κλίμα, μήπως και κάποιο σχολείο πρωτοτυπήσει με κάθε διαφορετικό.
Το ζητούμενο για το Υπουργείο φαίνεται να είναι η επιβολή από την αρχή της σχολικής χρονιάς ενός κλίματος ετερονομίας, «υποταγής και συμμόρφωσης» στις άνωθεν εντολές. Η επιβολή της εξουσίας του στους υποτακτικούς υπηκόους του!!!
Το παρήγορο είναι ότι οι μαθητές είναι ελεύθεροι άνθρωποι και έχουν τις δικές τους ανάγκες, που εκφράζονται από την πρώτη μέρα στο σχολείο. Και το παρήγορο είναι ότι οι πιο πολλοί εκπαιδευτικοί αφουγκράζονται από την πρώτη μέρα τις ανάγκες των μαθητών τους.
Μια εγκύκλιος είναι και αυτή,
θα περάσει!!!

4 σχόλια:

koutso είπε...

Aγαπητέ Ανδρέα,
Αν όλοι δεν φοβόντουσαν να τα πούν όπως τα λες και μάλιστα με τ'όνομα σου απο κάτω τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.Ο τόπος μας χρειάζεται γενναίους ανθρώπους,μόνο έτσι μπορώ να ελπίζω σε κάτι καλύτερο.

andreas f.stavrou είπε...

Οι άνθρωποι φοβούνται απέναντι στην εξουσία, δηλαδή δε νιώθουν ελεύθεροι, μόνο σε αυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα.
Δεν κάνω τίποτε γενναίο. Προσπαθώ, όπως και πολλοί συμπολίτες μου, να διευρύνω τα όρια της ελευθερίας μου.
Αν κάποιοι δε μας θέλουν ελεύεθρους πολίτες αλλά ενεργούμενά τους, τότε αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας και αυτούς θα πρέπει να αντιμετώπισουμε. Και είναι πολύ συγκεκριμένοι.
Και αν αυτοί θέλουν να κυριαρχούν, εγώ δε θέλω να κυριαρχούμαι. Είναι απλό για κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Ανώνυμος είπε...

Αντρέα, εύχομαι καλή σχολική χρονιά (αφού αύριο είναι η πρώτη μέρα) και πάνω απ' όλα δύναμη και υπομονή. Το σημαντικότερο επάγγελμα σε μια κοινωνία, είναι αναμφίβολα αυτό του εκπαιδευτικού. Κι ας είναι ελάχιστοι αυτοί που το κατανοούν...

andreas f.stavrou είπε...

Ευχαριστώ για τις ευχές σου. Το πιο συναρπαστικό κομμάτι της εκπαίδευσης είναι οι νέοι. Αυτοί μας κρατούν "ζωντανούς" να ελπίζουμε και να αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο. Είναι προνόμιο να συναναστρέφεσαι τους νέους και κυρίως μέσα από ένα παιγνίδι πνευματικής αναζήτησης.